انواع روش های بیولوژیکی تصفیه فاضلاب های صنعتی
هنگامی که دبی فاضلاب ورودی به سیستم تصفیه خیلی کم باشد، در نظرگرفتن واحدهای هوادهی و تهنشینی به صورت مجزا باعث افزایش هزینه تصفیه به ازای هر مترمکعب فاضلاب میشود . درچنین مواردی با انجام یک تغییر در روش لجن فعال این روش برای به کارگیری درسیستم تصفیه مناسب سازی میشود . طی این تغییر مخازن هوادهی و تهنشینی را با یکدیگر ترکیب نموده و فرآیندهای هوادهی و تهنشینی را به صورت متناوب و در زمان های متوالی به انجام میرساند.
درتمامی روش های مبتنی بر لجن فعال رشد میکروارگانیسم ها به صورت معلق بوده و مقداری انرژی صرف هوادهی میشود . در شرایطی که هزینه تامین انرژی بسیار بالا باشد ، میتوان با استفاده از روش RBC انرژی مصرفی را کاهش داد . چرا که دراین روش میکروارگانیسم ها بر روی سطح صفحاتی گردان و نیمه مستغرق درفاضلاب چسبیده و روی آنها رشد میکنند .
روش غشایی MBR
امروزه یکی از روش های پیشرفته تصفیه فاضلاب روش غشایی(MBR) است که در این روش جداسازی میکروب ها توسط غشا انجام میشود . با نصب این غشاها در درون رآکتور بیولوژیکی دیگر نیازی به بخشهای تهنشینی و فیلتراسیون نیست و همین غشاها وظیفه جداسازی فاضلاب تصفیه شده از لجن را انجام میدهند . استفاده از غشا باعث میشود در فضای کم ، تصفیه فاضلاب با کارایی بالا انجام شود به طوری که کیفیت فاضلاب تصفیه شده از استانداردهای فاضلاب برای تخلیه به آبهای سطحی نیز بهتر است .
روش MBBR
در سیستم MBBR از آکنههایی (Packing) استفاده میشود که در مخزن هوادهی شناور میباشند. بیوفیلم یا لایه میکروبی، بر روی آکنههای غوطه ور رشد کرده و به این ترتیب توده بیولوژیکی شناور در محیط فاضلاب که نقش تجزیه کننده مواد آلی را بهعهده دارند را افزایش میدهند . این روش جهت حذف BOD، COD و نیتروژن بسیار مطلوب است.
این روش ترکیبی از دو فرآیند لجن فعال و فرآیند MBBR است . به همین دلیل تواما دارای مزایای روش های بستر ثابت و لجن فعال میباشد.
با ترکیب لجن فعال با قابلیت انعطافپذیری بسیار زیاد و بستر ثابت با مقاومت بالا در مقابل شوک بار آلی و بیولوژیکی میتوان کارایی بسیار بالایی را برای این سیستم فراهم آورد.