سپتیک تانک در اصل مخزن تصفیه فاضلابی است که عملیات تصفیه فاضلاب در آن بدون به کار گیری هر گونه تجهیزات و مواد شیمیایی به روش بیولوژیکی صورت می گیرد و کاربرد فراوانی در تصفیه ابتدایی فاضلاب مجتمع های مسکونی ، اداری ، ویلایی ، کارگاه های ساختمانی ، هتل ها ، رستوران ها و مجتمع های تفریحی و ورزشی دارد.
سپتیک تانک پلی اتیلن بطور کلی دارای قسمت های مختلفی می باشد و نسبت به درخواست خریدار قابل تغییر در ابعاد ، اندازه ، حجم ، سایز ورودی ، سایز خروجی و تعداد پلیت های پلی اتیلن داخلی است ولیکن در حالت کلی سپتیک تانک پلی اتیلن تولیدی این مجموعه صنعتی دارای اجزاء زیر می باشند ؛
- یک عدد دیواره جداکننده از جنس پلی اتیلن که البته تعداد آن میتواند بنا به نظر و درخواست خریدار متغیر باشد ولیکن حداقل می بایست یک عدد در هر سپتیک نصب گردد.
- مخزن اولیه که تقریباً طول و حجم کل سپتیک را شامل می شود.
- مخزن ثانویه یا زلال ساز که آن نیز تقریباً طول و حجم کل سپتیک را شامل می شود.
- مسیر لوله ورودی که سایز آن بنا به درخواست خریدار متغیر می باشد.
- مسیر لوله خروجی که سایز آن نیز بر مبنای درخواست خریدار میتواند متغیر باشد.
- دریچه بازدید که بر روی مخزن ثانویه نصب می شود.
- دریچه تخلیه لجن که بر روی مخزن اولیه نصب می شود.
- اتصالات بر روی دیواره جداکننده داخل سپتیک تانک پلی اتیلن با هدف ارتباط مخزن اولیه و ثانویه به یکدیگر .
در سپتیک تانک پلی اتیلن تصفیه به روش ته نشینی و با کمک باکتری های بی هوازی بطور همزمان صورت می گیرد. فاضلاب بعد از اینکه وارد سپتیک تانک پلی اتیلن می شود به علت کاهش سرعت جریان ، مواد معلق خود را به صورت ته نشینی از دست می دهد و سپس با گذشتن از آنجا به قسمت خروجی سپتیک تانک منتقل می شود . باکتری های بی هوازی تقریباً تمام مواد ته نشین شده در بخش و مخزن اولیه را هضم می کنند.
این نوع باکتری ها همچنان که از نامِشان پیدا است به صورت بی هوازی عمل میکنند ، این باکتری ها اکسیژن مورد نیاز خود را در اصل از تجزیه مواد آلی و معدنی موجودات در فاضلاب ته نشین شده بدست می آورند.
باکتری های بی هوازی مواد آلی ناپایدار موجود در فاضلاب ته نشین شده را تجریه کرده و آنها را به گازهایی مثل متان ، کربنیک ، ازُت و یا هیدروژن سولفوره و نمک معدنی پایدار تبدیل می کنند.
سپتیک تانک های پلی اتیلن ساخت این گروه صنعتی دارای مزایای زیادی می باشند که از آنها میتوان به موارد ذیل اشاره کرد ؛
- سرعت و آسانی در نصب
- هزینه پایین نگهداری
- عدم نیاز به قطعات مکانیکی
- عدم نیاز به پرسنل متخصص
- مقرون به صرفه بودن
- راندمان بالا
- طول عمر بالا
- امکان نصب به صورت دفنی ، غیر دفنی و یا نیمه دفنی
- امکان طراحی بر اساس شرایط پروژه