روش های اتصال لوله پلی اتیلن دوجداره قسمت ۲



روش های اتصال لوله پلی اتیلن دوجداره

 

هنگامی که از سیستم ساکت واسپیکوت استفاده می‌شود ، اورینگ و ساکت هردو باید با روان کننده ی غیرنفتی و مناسب روان کاری شوند . قسمت نر و مادگی قبل از روان کاری باید برای حصول اطمینان از آب‌بندی کامل ، تمیز شوند  .

جهت جلوگیری از آسیب دیدن اورینگ استفاده از روان کننده‌های غیرنفتی مانند مایع ظرفشویی به جای روان کننده‌های نفتی ( گریس ونظایر آن ) صورت پذیرد .
بعضی از مزایای این روش عبارتند از :
امکان نصب مستقل از آب وهوا
نصب سریع وساده با بازدهی بالا
صرفه‌جویی در زمان ( عدم نیاز به جوشکاری وخنک کاری و زمان تلف شده )
عدم نیاز به آموزش نصب
انجام فرآیند بدون نیاز به تجهیزات خاص
قابلیت اعمال فشار بلافاصله پس از نصب
تهیه و خرید آسان بدون نیاز به قطعات اضافی

اتصال با جوش اکستروژن
درجوشکاری اکستروژن لوله واتصالاتی که باید به هم متصل شوند از طریق بخش‌های نری ومادگی به هم جوش داده می‌شوند . بنابرین در بخش انتهایی درلوله با استفاده از دستگاه جوش اکستروژن به هم متصل می‌شوند . این روش جوشکاری را می‌توان هم از داخل وهم از بیرون انجام داد . این روش برای لوله و منهول‌های ثقلی مناسب می‌باشد . این جوشکاری باید مطابق با بخش ۴ استاندارد  DVS2207انجام می‌گیرد . که در این جا می‌توان به شرح مختصری از نحوه ی کار اشاره داشت . یک دستگاه جوش اکسترودر قابل حمل که با مواد گرانولی تغذیه می‌شود مورد استفاده قرار می‌گیرد . این دستگاه می‌تواند با نازل‌های مختلف برای میله‌های جوش با قطر ۱۰تا تقریبا ۲۵ میلیمتر تجهیز شود . ظرفیت برای پلی اتیلن تقریبا ۶ الی ۸ کیلوگرم در ساعت است  .
سرعت جوشکاری به زمان پیش گرمایش مورد نیاز برای گرم نمودن اتصال جوش بستگی دارد . برای پیش گرمایش اتصال جوش در این روش از سشوار صنعتی و برای ایجاد فشار لازم در محل اتصال جهت نفوذ پلیمر مذاب از نمونه چکش‌های تفلونی استفاده می‌شود . اتصال جوش آماده شده بخش به بخش توسط سشوار صنعتی تا دمای ذوب (۲۲۰درجه سانتی‌گراد) گرم می‌شود . مواد ذوب شده در طول قطعه مورد نظر از نازل اکستروژن دستگاه جوش خارج شده ودر محل اتصال جوش قرار می‌گیرد . فشار جوش توسط ابزار فشار (چکش‌های تفلونی) اعمال می‌شود که برای ممانعت از باقی ماندن حباب‌های هوا این اعمال فشار از یک نقطه و در جهت جوش آغاز می‌شود .
از جمله مزایای این روش می‌توان موارد زیر را ذکر کرد:
خروجی بالا
سبک بودن تجهیزات جوشکاری وحرارتی
طراحی‌های مقاوم و مناسب تجهیزات جهت استفاده در شرایط کارگاهی
فاصله ی بین دستگاه اکسترودر و محل جوش بیش از ۴متر نباید باشد  .

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *